DEFTER

Defter Nedir?

Gerekli notların unutulmaması için içine yazı yazılabilen promosyon ürünüdür. Defter, günlük hayatta ya da iş dünyasında hemen herkesin kullandığı etkili bir planlama aracıdır. Günlük işlerin notlarını, yapılacak olan görüşmeler gibi önemli durumları not alınmasını sağlamaktadır. Hem unutmamak için hem planlı bir şekilde iş ve normal yaşantımıza devam edebilmemiz için bunu yapmamız gerekir. Her ne kadar gelişen teknolojiler sayesinde notlarımızı bilgisayara, tabletlere ya da akıllı telefonlara kaydetmeye başlamış olsak ta, yanı başımızdan ayırmadığımız defterler daha uzun süre önemini kaybetmeyecek gibi görünüyor.

Defter Çeşitleri ve Özellikleri

Defterler, değişik tür ve ebatlarda üretilmektedir. Tamamen müşterilerin zevkine ve ihtiyaçlarına göre üretilen defterlerin kapaklarında cilt bezleri ve kuşe kağıtlar kullanılmaktadır. Giriş ve iç yapraklarda ıvory, 1.hamur ve enzo kullanılmaktadır. Cilt olarak iplik dikiş ve spiral ciltler yapılmaktadır. Değişken ebatlarda üretimleri de gerçekleşmektedir. Kapakları sert üretildikleri için cilt bezleri ya da kuşeler mukavva üzerine ya da salpa malzemesi üzerine genelde taslama şeklinde yapılmaktadır.

Defter de cilt bezi olarak; hakiki deri, termo deri, suni deri, kumaş ve fantezi kağıt cilt bezleri kullanılmaktadır. Deri ve kumaş cilt bezleri üstüne; serigraf baskı, lazer baskı, gofre baskı yapılmaktadır. Fantezi kağıt cilt bezi üzerine; serigraf baskı, gofre baskı dijital ve ofset baskı ile baskı yapılabilmesi mümkündür. Kuşe olarak kullanılan kapakların üzerine ise; serigraf baskı, gofre baskı, dijital baskı ve ofset baskı yapılabilmektedir. Kuşe kapaklarda genelde 170 gr kuşe kullanılmaktadır. Baskı yapılan kuşe üzerine mutlaka laminasyon atılmalıdır.

Giriş sayfalarda ve defter yapraklarında en çok ıvory kağıtlar tercih edilir. Ama farklı kağıtlarda kullanılmaktadır. Ivory haricinde 1.hamur ve enzo kağıtların da kullanıldığı görülmektedir. 60 gr-110 gr arasında kağıt gramajları kullanılmaktadır.

Defter üretimleri genelde standart tabaka ebatları olan; 57×82 cm, 64×90 cm ve 70×100 cm göre ayarlanıp ona göre ebat seçimi yapılmaktadır. Bu sadece ajanda için geçerli değildir. Bütün kağıt üretimlerinde bu tabakalar baz alınarak ebatlar belirlenmektedir. Aksi takdirde kağıt firesi fazla olmakta ve maliyetleri yukarı yönde çekmektedir. Defter de genelde; 9×14 cm, 10,5×14,85 cm (A6), 13×18 cm, 14,85×21 cm (A5), 16,5×24 cm, 18×27 cm, 21×29,7 cm (A4) ve 23×32 cm ebatlar kullanılmaktadır. İstenilen ölçülere göre üretilmektedir. Küçük ebatlar fazla yer kaplamadıkları ceplere ve çantalara rahat girdikleri için daha çok tercih edilmektedir.

Kapakları, sert kapaklı olduğu için cilt olarak iplik dikiş en çok tercih edilen cilt şekli olarak yapılmaktadır. Spiralli defterler normal dışarıda olacak şekilde ve kapağın içine saklanmış şekilde yapılabilmektedir. Kapağın içine saklamış spiralliler sert kapaklılarda normallere göre daha az yer kapladıkları için tercih edilmektedir. Spiralli defterlerde sayfalar daha rahat açılıp kapandıkları için tercih edilmektedir.

Defterlerin kapakların sert yapılabilmesi için salpa ve mukavvaya ihtiyaç duyulmaktadır. Salpa 0,3-2 mm arasında kalınlıkları vardır. Esnek bir malzeme olduğu için tercih edilmektedir. Mukavva ise 1-3 mm kalınlıkları arasında üretilmektedir. Sert kapaklı üretimlerde en çok tercih edilen malzeme cinsi mukavvadır. Çok tercih edilmesinin sebebi maliyetinin salpaya göre daha uygun olmasıdır.