DEĞİŞKEN DATA

Değişken Data Nedir?

Değişken data basımını 3 şekilde değerlendirmemiz mümkündür.

1- Barkod Nedir?

Dikdörtgen biçiminde olan, birbirine paralel çizilmiş inceli kalınlı çizgilerden ve bu çizgilerin arasındaki boşluklardan meydana gelen, siyah çubukların oluşturduğu bir sembole barkod diyoruz. Barkod’lar, bilgisayara otomatik veri girişi hızlı bir şekilde sağlamaktadır. Günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

 

Her satılan ürünün üzerinde, depolama, sayım, demirbaş, market, mağaza gibi alanlarda kullanılan ve zamandan tasarruf için etkili etiketleme yöntemlerden bir tanesidir. Barkodlar, dikdörtgen şeklinde olup, dikey çizilerden ve boşluklardan meydana gelmektedir. Siyah çizgiler 1 sayısını boşluklar 0 sayısını simgelemektedir. En ince siyah çizgi bir birim (1) iken, en kalın siyah çizgi dört birime (1111) denk gelir. Aynı şekilde en ince boşluk bir birim iken (0), en kalın boşluk dört birim (0000) demektir.

Birinci Kısım: Ülke kodunu belirtir. Her ülkenin kendine ait bir kodu vardır. Türkiye’nin kodu 869 dur.

İkinci Kısım: Firma kodunu gösterir. Ülke kodundan sonra gelen 4 hanedir. Bu kod TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ) bünyesinde bulunan Mal Numaralandırma Merkezi’nden alınır.

Üçüncü Kısım: Firma kodundan sonra gelen 5 hanedir. Ürünü tanımlayan mamul kodudur.

Dördüncü Kısım: En son rakamdır. Kontrol kodudur. Bu kod diğer rakamların hatalı okunmasını engellemek için belli bir formülle hesaplanan kontrol sayısıdır.

2- Karekod Nedir?

Karekodlar, klasik barkodlardan farklı olarak iki yönde de veri depolayabilen, böylece daha fazla bilgi saklayabilen barkodlardır. Ürünler hakkında, parça bilgilerini ve özelliklerini saklayan bu teknoloji barkod teknolojisinin devamı niteliğindedir. Karekod, Japonya’da 1994 yılında Denso Wave tarafından geliştirilmiştir.

Karekod teknolojisinde kullanılan birçok sistem vardır. Ancak bunların en bilineni ve kullanılanları QR Kod, Data Matrix Kod ve Aztec Kod’dur.

QR Kodlar: miktarda harf ve sayı barındırabilirken aynı zamanda hızlı bir tarama imkanı sunar. Klasik barkodlara oranla daha kullanışlı olan QR Kod, birçok yönden diğer kodlardan avantajlıdır. Ayrıca QR Kod belirli bir seviyeye kadar kirlenme ve bozulmaya rağmen okunabilir.

Data Matrix Kodlar: İlaç sektöründe kullanılmakta olup, 10×10, 144×144 veya 8×18, 16×48 bir alan üzerindeki siyah ve beyaz hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler matematiksel olarak 1 (siyah) ve 0 (beyaz) kodların işlenmesiyle oluşmaktadır. 2-3 milimetrekare içerisinde 50 karakter sığdırabilirler. Düşük kontrast da okunabilen Data Matrix Kodlar, 300 mikrometre kadar ufak yapılarda okunup yazılabileceği gibi, büyük tabelalara da basılabilir. 8×8 kareden 144×144 boyutuna kadar değişebilen barkod ASCII karakter setinden 3116 karakter kodlayabilir. Belirli bir seviyede kirlenme ve bozulmaya rağmen okunabilir.

Aztek Kodlar: En az kullanılan karekodlardan olup, barkodun ortasındaki bir ‘göz’ ve çevresindeki veriler ile oluşur. Bu veriler okunma bakımından diğer karekod çeşitlerine göre daha pasif ve basit bir sistemdir. Diğer kodlara göre  basit olan Aztek Kod  sisteminde de kirlenme ve bozulmaya karşı hata düzeltme tekniği vardır.

Karekod Nerelerde Kullanılır: Web site tanıtımlarında link bağlantısı olarak, alışveriş ürünlerinde, biletlerde, kartvizitlerde, ilaç küpürlerinde, ürünlerde ve birçok alanda kullanılması mümkündür.

3- Kişiye Göre Değişken Data Nedir?

Mektuplar, davetiyeler, tebrik kartları, biletler, kuponlar, personel kartları, üye kartları, kazı kazan, çekiliş kartları ve ürün etiketlerin üzerine değişken harflerden ya da rakamlardan oluşmaktadır. İstenilen sayılarda kişiselleştirme ve simgelendirme işlemi yapabilmeniz sağlamaktadır.

Değişken Data Basımı?

Değişken data basımı için farklı baskı teknolojileri kullanılmaktadır. Termal Baskı, Lazer Baskı ve Ink Jet ve Nokta vuruşlu baskı olarak sıralamamız mümkündür.

Termal Baskı Yazıcılar

Termal baskılarda iki şekilde basılmaktadır. İlk olarak kağıt yüzeyi kimyasalla kaplanmış olan kağıtlar, yazıcı kafasının ısıttığı bölgelere karartır ve yazdırma işlemi gerçekleşir. İkinci olarak ribbon üzerinde bulunan mürekkebin yazıcı kafasının ısıttığı bölgelerin ribbon üzerindeki mürekkebi alarak kağıda transferini sağlamaktadır. İki şekilde de görüntü kağıt üzerinde keskindir.

Lazer Baskı

Lazer pozitif yüklü alanı terkederek, basılacak alanın yüzeyine çarpar. Yüzeye negatif şarj edilmiş toneri boşaltılır. Toner baskı yapılacak yüzeydeki yüklü alanlar tarafından çekilir. Isı ve basınç, görüntüyü maddeye taşımak ve yapıştırmak için kullanılır.Lazer yazıcılardan da barkod basabilirsiniz. Lazer yazıcının servis ve yedek parça sorunu yoktur.Lazer baskıda, baskı yapılacak form, kağıt besleme makinalarıyla sınırlanmıştır. Bu durumda sadece bir yada iki etiket basmak gerektiğinde oldukça maliyeti olmaktadır.

Ink Jet Baskı

Çok hızlı püskürtücü iğnelerinden püskürtülen mürekkep ile görüntü oluşturulur. Görüntü oluşturma daha net ve daha hızlı olarak çıkmaktadır.

Nokta Vuruşlu Baskı

Yazıcının bir ribbon sayesinde sürücü bulunan kafasına uygulanan elektriksel vuruşlarla görüntü oluşturması ile gerçekleşir. Barkod noktalardan oluşan bir matrix şeklinde oluşmaktadır, görüntü parçalıdır ve basılan kodun gücü düşüktür.