Insert Nedir?
Firmaların, geniş hedef kitlesine direkt olarak ulaşmak için duyuru ve reklam yapmak için tercih edilen klasik, vazgeçilmez ve uygun fiyatlı üründür. Insert ayrıca, ‘’el ilanı’’ ve ‘’flyer’’ olarak bilinir ve kullanılır. Potansiyel müşterilere, yeni ürünlerden ve indirim kampanyalarından haberdar etmek için en iyi reklam malzemesidir. Ayrıca marka hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişilere ulaşmak için çok tercih edilmektedir.
Insert Tasarımı
- Insert tasarımları sade görsel tasarımı ve çarpıcı ifadeler ile reklam mesajını hedef kitlesine hızlı ve pratik şekilde iletilmesi sağlanmalıdır.
- Insertlerde sade, okunaklı puntolar ve okunaklı fontlar tercih edilmelidir.
- Düz, sıkıcı, pasif ifadeler kullanmak yerine, okuyanın ihtiyacını karşılayabilecek aktif bir dil seçerek fark yaratabilirsiniz.
- Kullanılan kelimeler ve cümleler anlaşılabilir ve akıcı olmalıdır.
- Kullanılacak renk tonlarının dikkat çekici olmasına özen gösterilmelidir.
- Ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi iyi tanıyıp, mesaj tonunuzu ona göre ayarlanıp müşterinin size hızlı ulaşmasını sağlamalısınız.
Insert Çeşitleri ve Özellikleri
Insertlerde, genel olarak kuşe kağıtlar kullanılmaktadır. Az da olsa 1. Hamur kuşede kullanılmaktadır. Insert ebatları olarak 10x21cm, A5, A4, 24×34 cm olarak en çok tercih edilen ebatlardır. Kağıt gramajı olarak 65 gr lwc kuşe (web baskıda genelde kullanılır), 70 gr, 80gr, 90 gr ve 115 gr olarak kullanılmaktadır. En çok yüksek tirajlı işler 65 lwc kuşe kağıt, normal tirajlı işlerde ise 90 gr kuşe kullanılmaktadır. Genelde tek yapraklıdır (2 sayfa). Ama kampanyalı ürünlerde 4 sayfa ortadan kırımlı ya da 8 sayfa ortadan yapışkanlı olarak ta üretimi yapılmaktadır.
Insert Basımı
Insertler baskı olarak ön ve arka olarak basım yapılmaktadır. Renk olarak trigromi (cmyk) renkleri kullanılarak baskı yapılmaktadır. Düşük adetli insert baskı işlerinde maliyet düşürmek için revolta baskı yapılarak kalıp maliyetinden tasarruf sağlayarak ciddi anlamda maliyetten düşüş sağlanmaktadır. Yüksek adetli baskılarda bobinden baskı (web ofset) ve ofset baskı tercih edilmektedir. Düşük adetli insert baskılarında ise hem ofset baskı hem de dijital baskı yararlanılarak üretim gerçekleştirilir.
Insert Basım Sonrası
Insert baskılar genelde düz kesimli, kırımlı ve sırt kısımdan yapışkanlı olarak üretilmektedir. Basımdan sonra insertler dört tarafından düz kesimi gerçekleştirilir. Eğer başka işlem yapılmayacaksa paketlenip sevkiyata gönderilir. Eğer düz kesimden sonra kırım varsa kırılıp ondan sonra paketlenip sevkiyata teslim edilir. Diğer bir işlem ise, 8 sayfa olan ınsertler için geçerlidir. Forma şeklinde basılıp kırım makinasında kırıldıktan sonra sırt tarafına yapıştırılarak son aşama olarak 3 ağız makine ünitesinde düz kesip yapılır. Formalı üretim yapıldığı için son kontrol olarak kalite kontrol departmanınca kontrol edilir. Eğer bir problem yok ise paketleme işlemi yapılır ve sevkiyata teslim edilir.